دبیرکل ناتو با تاکید بر سخت و مهم بودن گفتوگوها با روسیه عنوان کرد که این ائتلاف از مسکو خواسته است تا از تشدید تنشها در مرز با اوکراین خودداری کند.
به گزارش مادوند، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو روز چهارشنبه بیان کرد: اختلافات جدی میان متحدان ناتو و روسیه وجود دارد و غلبه بر آنها کار آسانی نیست؛ اما مهم است که گفتوگوهایی آغاز شود.
دبیرکل ناتو افزود: اینکه متحدان ناتو و روسیه بر سر یک میز نشستهاند و تلاش دارند این کار را انجام بدهند نشانه مثبتی است.
به گفته وی، طی دیدار متحدان ناتو با مقامات روسیه بر حقوق خودمختاری کشورها و اینکه روسیه نمیتواند با ورود اوکراین به ائتلاف مخالف کند، تاکید شد. طی این دیدارها همچنین تاکید شد که ناتو آماده حمایت از کییف است.
استولتنبرگ گفت: تمامی اعضا بر این اصل ابتدایی توافق دارند که هر کشوری این حق را دارد که مسیرش را انتخاب کند. متحدان همچنین دراین خصوص همنظرند که تنها اوکراین و ۳۰ عضو ائتلاف میتوانند تعیین کند که آیا اوکراین آماده ملحق شدن به ناتو است یا نه.
استولتنبرگ فاش کرد: نشست ناتو و روسیه هنوز به توافقی درباره مطالبات اصلی مسکو نرسیده است. زمینههای دیگر برای حل و فصل باز هستند.
او بعد از نشست برگزار شده در بروکسل گفت: دو طرف مذاکرات باز و صریحی درباره طیف وسیعی از مسائل داشتند و مسلما روی تنشها در اوکراین و اطراف آن متمرکز بودند.
دبیرکل ناتو همچنین از مذاکرات دوجانبه میان روسیه و ایالات متحده استقبال کند.
طبق گفته استولتنبرگ، ناتو آماده بررسی مجموعه مسائل از جمله کاهش تسلیحاتی با مسکو و تعیین سلسله نشستهایی حول مواضع مختلف از جمله محدودیتهای سلاحهای موشکی در اروپاست.
وی توضیح داد: طرف روس آماده نیست تاریخی برای نشست تعیین کند، اما از من آماده مذاکره هستم.
دبیرکل ناتو گفت: ناتو به احیای ماموریتش در مسکو توجه دارد. شرکا به ایجاد فرصتهای توسعه شبکههای تماس غیرنظامی و نظامی و نیز امکان احیای فعالیت هیئتهایمان در مسکو و بروکسل توجه دارند.
او خاطرنشان کرد: ائتلاف ناتو آماده چشمپوشیها درباره اصول اساسی خود به منظور پاسخ گویی به خواستههای روسیه است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: ما همچنین شفاف ساختهایم که آماده بازگشایی و احیای دفتر ناتو در مسکو و همچنین نمایندگی روسیه در ناتو هستیم چراکه ما به گفتوگو اعتقاد داریم.
همچنین الکساندر گروشکو، معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت: ناتو با ذهنیت جنگ سرد رفتار میکند و ماموریتش را مهار روسیه میداند.
وی اظهار کرد: ناتو رقابت تسلیحاتی را شروع کرده و تلاش میکند به برتری نظامی دست یابد.
گروشکو افزود: عمق توسعه سناریوهای ناتو برای استفاده از سلاح اتمی ما را نگران میکند.
وی خاطرنشان کرد: ناتو به صورت گزینشی در مسائل امنیتی عمل کرده و قصد ندارد امنیت دیگران را در نظر بگیرد.
این مقام روسیه افزود: اگر موفق نشویم روی مسائل امنیتی توافق کنیم سطح ضعف ناتو و دست گذاشتن روی نقاط ضعف آن را بررسی خواهیم کرد.
گروشکو ادامه داد: هیچ چیز مثبتی در برنامههای روابط روسیه و ناتو باقی نمانده است. ما به ناتو گفتیم وضعیت دیگر قابل تحمل نیست، گام برداشتن در مسیر اشتباه احتمالا عواقبی غیرقابل تحمل به همراه خواهد داشت.
الکساندر فومین، معاون وزیر دفاع روسیه در نشست روسیه و ناتو توضیحات طرف روس درباره جوانب نظامی طرح توافقنامه روسیه درباره تضمینهای امنیتی را ارائه کرد.
طبق بیانیه وزارت دفاع روسیه، در ۱۲ ژانویه نشست شورای روسیه و ناتو در شهر بروکسل برگزار شد و فومین ارزیابیهای روسیه درباره وضعیت کنونی در شورای امنیت اروپا و نیز توضیحاتی درباره جوانب نظامی طرح روسیه در خصوص تضمینهای امنیتی ارائه کرد.
وزارت دفاع روسیه آورده است: طرف روس پیشنهاد کرده ائتلاف تدابیر حفظ آرامش در موضع را لحاظ کند اما طرحهای روسیه از جانب ائتلاف نادیده گرفته میشود. این پیش شرطهایی برای وقوع حوادث و درگیریها ایجاد میکند و اصول امنیت را از بین میبرد.
در این بیانیه آمده است: مسائل اصلی که باید روی حل آنها تمرکز کنیم کاهش فعالیتهای نظامی در اروپا، امتناع از تقویت آنچه است که “واحدهای خط مقدم” خوانده میشود، مضافا اینکه روسیه ضروری میداند روی تضمینهای درخواستیاش تمرکز شود، ناتو هرگز نباید به حساب اوکراین و کشورهای دیگر توسعه طلبی کند. باید متعهد باشد که موشکهای جدید آمریکا چه کوتاه برد و چه میان برد را در اروپا مستقر نکند، زیرا استقرار این موشکها ممکن است منجر به تنش گسترده و ناامنی در این قاره شود.
وزارت خارجه روسیه ماه گذشته پیشنویس توافقنامه “تضمینهای امنیتی” را منتشر کرد که در آن از شورای ناتو-روسیه خواسته شده بود تا در حلوفصل اختلافات طرفین مشارکت کند.
به نوشته این پیشنویس، ناتو باید متعهد شود که به سمت شرق گسترش نمییابد و اوکراین نباید به این ائتلاف بپیوندد.
در پیشنویس این توافقنامه متذکر شده است: طرفینی که عضو ناتو هستند باید از انجام هرگونه فعالیت نظامی در خاک اوکراین، همچنین سایر کشورهای اروپای شرقی، در قفقاز جنوبی و در آسیای میانه خودداری کنند.
در این پیشنویس آمده است: “فدراسیون روسیه” و تمامی طرفینی که از تاریخ ۲۷ مه ۱۹۹۷ عضو ناتو بودهاند، نباید نیروهای ارتشی و تسلیحات خود را در قلمرو سایر کشورها مستقر کنند. با توافق طرفین، هرگونه استقرار تسلیحات نظامی و تسلیحات جدید در اروپا فقط در موارد “استثنایی” جهت از بین بردن “تهدید امنیتی یک یا چند طرف” مجاز است. همچنین، آمریکا باید متعهد شود که از گسترش ناتو به سمت شرق جلوگیری خواهد کرد. طرفین باید از پرواز بمبافکنهای سنگین مجهز به تسلیحات هستهای یا غیرهستهای در مناطق خارج از حریم هوایی و یا استقرار کشتیهای جنگی سطحی از هر نوع در آبهای ملی خودداری کنند. طرفین باید متعهد شوند که “موشکهای میان-برد” و “کوتاه-برد” زمین-پرتاب را در خارج از قلمرو ملی خود و همچنین در مناطقی از خاک خود که از آنجا چنین سلاحهایی میتوانند به قلمرو طرف دیگر حمله کنند، مستقر نکنند. طرفین باید تمام زیرساختهای موجود برای استقرار تسلیحات هستهای در خارج از خاک خود را از بین ببرند. طرفین باید مذاکرات و گفتوگوها را حفظ کرده و برای بهبود مکانسیمها جهت جلوگیری از فعالیتهای نظامی “خطرناک” در دریای آزاد و بر فراز آن، از جمله توافق درخصوص حداکثر فاصله نزدیک بین کشتیهای جنگی و هواپیما، همکاری کنند.
روسیه همچنین پیشنهاد کرد که آمریکا براساس “اصول امنیتی غیرقابل تقسیم” و “برابر” همکاری کند.
در این پیش نویس نوشته شده است: طرفین نباید از سرزمینهای سایر کشورها برای آماده سازی یا انجام حمله مسلحانه علیه طرف دیگر یا سایر اقداماتی که بر منافع امنیتی طرف دیگر تاثیر میگذارد، استفاده کنند. طرفین باید از استقرار نیروهای مسلح و تسلیحات در جایی که تهدیدی برای امنیت طرف دیگر ایجاد میکند، خودداری کنند. آمریکا نباید در قلمرو کشورهای اتحاد جماهیر شوروری سابق که عضو ناتو نیستند، پایگاههای نظامی ایجاد کند؛ همچنین نباید از زیرساختهای آنها برای هرگونه فعالیت نظامی استفاده کند یا همکاری نظامی دوجانبه را با آنها توسعه دهد.
روسیه همچنین از آمریکا دعوت کرد تا متعهد شود که به افراد “نظامی و غیرنظامی” کشورهایی که از سلاح هستهای استفاده نمیکنند، هیچ گونه آموزشی جهت استفاده از سلاح هستهای ندهد.
این پیشنویس افزود: طرفین نباید آموزش یا رزمایشی را درخصوص استفاده از سلاحهای هستهای انجام دهند.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه