معاون فرهنگی و اجتماعی فراجا در یادداشتی به مناسبت هفته «کتاب، کتابخوانی و کتابدار» نوشت: باید کتاب بخوانیم تا زندگی خویش را معنا بخشیم و از فروشدن در بیهودگی و پوچی و باری به هر جهت زیستن بپرهیزیم.
به گزارش مادوند، متن یادداشت سردار سعید منتظرالمهدی، سخنگوی فراجا به مناسبت هفته کتاب، کتابخوانی و کتابدار در ادامه آمده است:
« آنگونه که میدانیم «گذشتگان ما نه جاهل بودهاند و و نه ابله، بلکه تنها سواد خواندن و نوشتن نداشتهاند» و ما اخلاف آنها چه خوشبختیم که قادر به خواندن بیش از ۱۳۰ میلیون عنوان کتابی هستیم که پس از اختراع صنعت چاپ، در میانه قرن پانزدهم میلادی تاکنون، به مطبعه سپرده شدهاند و در میلیاردها نسخه چاپ و چاپ مجدد شدهاند. بیتردید علاوه بر آنکه کتابها به تحول تمدنها و فرهنگهای بشری منجر شدهاند؛ انسان را نیز رشد دادهاند؛ چنانچه عصب پژوه بزرگ معاصر “آنتنیو داماسیو” نشان داده است،کتابها «مغز» و «ذهن» یکایک ما انسانها را نیز رشد داده و دنیای روانیمان را وسعت بخشیدهاند و این بدان معناست که کتاب دارای کارکردها و سودمندیهایی است که به ندرت میتوان بدیلی برای آن یافت.
از میان کارکردهای پرشمار کتاب برخی برجستگی و اهمیت فزونتری دارند و لاجرم توجه بدانها اهمیتی دوچندان دارد.
اولین آن کارکردها؛ «تسهیل معنایابی» برای زندگی است. ما در فقدان معرفتی که کتاب ارزانیمان میدارد به دشواری میتوانیم زندگی چند ساله خود را سمت و سوی با معنا بخشیم. به همین سبب باید کتاب بخوانیم تا زندگی خویش را معنا بخشیم و از فروشدن در بیهودگی و پوچی و باری به هر جهت زیستن ببپرهیزیم.
دومین کارکرد سودمند کتاب، گشودگی ذهن و فراخی قلمرو فکر و اندیشه است. در واقع، کتاب معرفتی را در اختیار ذهن ما قرار میدهد که به کمک آن مغز برای تولید اندیشههای نو و خلاقانه گسترش مییابد و چه کسی است که نداند زندگی بدون اندیشه، متاع مطبوعی نیست.
سومین کارکرد کتاب، به ویژه آثار فاخر نویسندگان کتابخوان و خلاق، فرو شدن در «لذت ذهنی» جاودانه است. چنین لذتی نیز به سبب اثراتی که بر نظام عصبی- هورمونی میگذارد، همه تن و جان را لبریز شادی و مسرت میکند. به همین سبب است کتابخوانان حرفهای اغلب از سلامت ذهنی- روانی بالاتری برخوردارند.
چهارمین کار ویژه کتاب نیز آن است که به ما «قدرت» میبخشد. کتاب ما را دانا میکند و دانایی نیز قدرتی تمام نشدنی است.
پنجمین کارکرد فوق العاده کتاب، افزایش «مهارت گفت و گو» است؛ همین مهارت است که موجب بهبود ارتباط میشود، به گرهگشایی از تعارضات یاری میرساند و زندگی را خواستنیتر میسازد.
جان کلام اینکه، اگر در پی خوشبخت زیستن هستیم، نمیخواهیم در بهشت جاهلها زیست کنیم و به زیست عاقلانه و آگاهانه می اندیشیم، ناگزیر باید کتاب بخوانیم. آنهم کتابهایی که ارزش خواندن و دوباره خواندن را دارند. یادمان باشد که کتاب یار مهربانی همیشگی ما است؛ حال که در هفته موسوم به «هفته کتاب» قرار داریم، از این یار خوش سیما و نیکو سیرت غفلت نکنیم و این هفته را به فرصتی برای عشق ورزی با کتاب و کتابخوانی تبدیل کنیم.»
انتهای پیام
ثبت دیدگاه