کارشناسان میگویند، تعیین یک نماینده ویژه از سوی چین برای شاخ آفریقا تاییدکننده تمایل این کشور برای ایفای نقش بیشتر استراتژیک به عنوان بازیگر امنیتی در قاره سیاه است.
به گزارش مادوند، “فیث مابرا” محقق ارشد موسسه گفتوگوی جهانی اندیشکده سیاست خارجی در پرتوریا، پایتخت آفریقای جنوبی به خبرگزاری آناتولی گفت که این اقدام، عزم چین برای مشارکت در نقش استراتژیکتر به عنوان یک بازیگر امنیتی در قاره سیاه، استفاده از تجربیاتش در مدیریت درگیریها، تکیه بر حفظ صلح چندجانبه و میانجیگری در امور منطقه را تایید میکند.
وانگ یی، وزیر امور خارجه چین در سفر خود به منطقه در اوایل سال جاری میلادی اعلام کرد پکن یک نماینده ویژه برای شاخ آفریقا منصوب خواهد کرد. اگرچه او به نقش دقیق این نماینده اشاره نکرد، اما گفت چین به اریتره برای توسعه خط ساحلی این کشور کمک خواهد کرد.
مابرا ادامه داد: با توجه به سفر اخیر وزیر خارجه چین، متوجه میشویم که مرکزیت روابط شخصی و تعهدات متقابل در مرکز دیپلماسی چین با آفریقاست. این روند نشاندهنده اهمیت توافق چین با آفریقا در تعاملات دیپلماتیک خود و همچنین اولویتبندی امنیت در دستور کار سیاست خارجی است.
تعیین یک نماینده ویژه از سوی وزیر خارجه چین برای شاخ آفریقا در ژانویه سال جاری میلادی درست در زمان حساسی اتفاق افتاد که نماینده آمریکا در شاخ آفریقا برای حل درگیری یک ساله در اتیوپی به این کشور میرفت.
“عبدالرحمان شیخ اظهری”، مدیر اندیشکده تحلیل و مطالعات استراتژیک در سومالی گفت: چین میخواهد قاره سیاه را از دوستان دیرینه غربی و روسای استعمارگر سابق دور کند. چین تولیدات ارزانتر و قابل دسترس را در مقایسه با کالاهای گرانقیمت غربی، برای قاره سیاه ارائه میکند. برخی از این تولیدات از سوی چین شامل جنگافزارهای نظامی هستند.
وی ادامه داد: شرکای دیرینه و قدیمی آفریقا شامل اروپا و آمریکا نگران گسترش و پیشرویهای چین در آفریقا و افزایش تمایل کشورهای آفریقایی برای تعامل و تجارت بیشتر با چین هستند. چین شاید این کشورها را در دام وام با بهرههای سنگین بیندازد که ممکن است قادر به بازپرداخت آن نباشند و در نهایت، این چین است که میتواند زیرساختهای کلیدی استراتژیک ملی کشورهای متخلف مانند فرودگاهها، بنادر دریایی و حتی زمینی را تصرف کند.
دیگر کارشناسان نیز هشدار میدهند که شاید در بلند مدت، چین نفوذی بر تصمیمگیریهای سیاسی و اقتصادی کشورهای آفریقایی که خواهان کمک هستند، داشته باشد.
یکی دیگر از این کارشناسان به نام “مصطفی امهتا”، محقق ارشد شبکه بررسی رسانه، اندیشکده مستقر در ژوهانسبورگ گفت فکر نمیکند چین به دنبال این باشد که آفریقا را در تله قرض و بدهی بیندازد.
وی ادامه داد: آنهایی که علیه چین هستند این روایت را از خود ساختهاند و تصویر منفی از چین ایجاد کردهاند. پکن به صورت رسمی نگفته که زیرساختها را از کشورهایی که وام خود را تسویه نمیکنند، تحویل خواهد گرفت. دوران نفوذ و قدرتنمایی غربی در آفریقا به پایان رسیده است. برخی از رهبران آفریقایی به دلیل رویکرد نرم چین و وامهای کم بهره، در بازپرداخت آنها به چین ناکام ماندند.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه