بوی نامطبوع در حالی امسال نیز در برخی مناطق پایتخت استشمام شد که سرپرست دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست میگوید: این سازمان علاوه بر نمونهبرداریها، بازدیدهای میدانی از منابع احتمالی انتشار بوی نامطبوع را دستور کار خود قرار داده است اما به هر حال کشف منابع بو پیچیدگیهای زیادی دارد.
درحالی تهرانیها طی چندین روز پیاپی بوی نامطبوع استشمام کردند که هنوز علت اصلی آن مشخص نشده است. هر چند که عیسی کلانتری – رییس سازمان حفاظت محیط زیست – دیروز اظهار کرده بود که این بوی نامطبوع، بوی زباله و گوگرد است و متاسفانه همه آن را انکار میکنند زیرا کسی بودجه کافی برای جابجایی سایت پسماند آرادکوه و حل معضل بو ندارد. از سوی دیگر انوشیروان محسنی بندپی – استاندار تهران – نیز روز گذشته، سه گاز گوگرد دیاکسید، سولفید هیدروژن و آمونیاک را علت پخش بوی نامطبوع در تهران اعلام کرد اما با وجود این هنوز علت دقیق انتشار بوی نامطبوع در تهران – که مورد تایید همه دستگاههای مربوطه باشد – مشخص نشده است.
امسال برای اولین بار نیست که بوی نامطبوع در تهران پخش شده شده است. زمستان سال گذشته نیز بوی نامطبوعی در بیشتر مناطق پایتخت استشمام شد که پس از بررسیهای بسیار کیومرث کلانتری – مدیرکل وقت اداره حفاظت محیط زیست استان تهران – اعلام کرد که منشا بوی نامطبوع را پیدا نکردیم اما نکته جالب اینجاست شرکت کنترل کیفیت هوای تهران اعلام کرد که امسال دو نوع بوی نامطبوع در تهران استشمام شده است که در یکی از آنها همانند سال گذشته افزایش غلظت گوگرد هوا مشهود است و در یکی دیگر از آنها خیر.
در این بین زهرا سماعی – سرپرست دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست – در پاسخ به این پرسش که آخرین اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست برای علتیابی انتشار بوی نامطبوع در تهران چیست، میگوید: طی چند روز اخیر نمونهبرداریهای متعددی از هوای پایتخت – بیشتر در مناطق جنوبی شهر – برای آنالیز بوی آن انجام شده است. در حال حاضر دستگاههایی وجود دارد که با استفاده از آنها از ترکیبات عالی فرار نمونهبرداری میشود چرا که این ترکیبات آلایندگی بیشتری نسبت به سایر گازها دارند و از اینرو خطرناک هستند.
وی با اشاره به اینکه در این نمونهبرداریها پمپهای مکش، هوا را در خود ذخیره میکنند، توضیح میدهت: پس از آن هوای ذخیره شده به محیط آزمایشگاهی منتقل میشود و ترکیبات آن از طریق دستگاههای تخصصی مورد بررسی قرار میگیرد همچنین با این اقدام میتوانیم متوجه شدت بو در نقاط مختلف شویم.
سرپرست دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست ادامه میدهد: از سوی دیگر دستگاهی وجود دارد که بو را آنالیز و مولد آن را نیز تببین میکند. سازمان حفاظت محیط زیست در حال خریداری این دستگاه و طی کردن پروسه اداری آن است چراکه ابتدا باید وزارت صنعت تایید کند که این دستگاه مشابه ایرانی ندارد و سازمان حفاظت محیط زیست پس از اخذ مجوزهای لازم اقدام به ثبت سفارش برای خریداری این دستگاه کند.
به گفته سماعی چنانچه این دستگاه به دست ما برسد میتوانیم در چند دسته اصلی منابع این بو را اعلام کنیم البته موضوع مهم این است که بوی نامطبوع در تهران توزیع نرمالی ندارد و از این رو سازمان حفاظت محیط زیست با یک پایش نمیتواند به منشا آن برسد.
وی در ادامه تصریح میکند: پیچیدگیهای کشف منبع بو زیاد است و علاوه بر آن صرفا با نمونهبرداری نمیتوانیم علت آن را بیابیم. قطعا در کنار نمونهبرداری، بازدیدهای میدانی و پایش را هم در دستور کار خود قرار خواهیم داد.
منشا بوی نامطبوع در تهران و اثرات احتمالی آن بر سلامت درحالی هنوز در هالهای از ابهام قرار دارد که از دستگاههای مسئول انتظار میرود که همانند سال گذشته پس از رفع بو، آن را به فراموشی نسپارند. انتشار بوی نامطبوع در تهران عموما با اوج آلودگی هوا در این شهر همراه است و این موضوع میتواند اثرات سوء بیشتری بر سلامت افراد داشته باشد.
ثبت دیدگاه