معاون پیشگیری و کاهش خطر سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با بیان اینکه برای راه اندازی حدود ۸۰ برج تخلیه گاز در زمان وقوع زلزله در انتظار تصویب شورای شهر هستیم، گفت: در حال حاضر شرکت ملی گاز ۴۰ درصد از شبکه گاز تهران را به قطع کنندههای خودکار مجهز کرده است.
به گزارش مادوند مهندس اسمعیل سلیمی در چهلمین گردهمایی علوم زمین که به صورت آنلاین در محل سازمان زمین شناسی برگزار شد، بحث پیشگیری را مهمترین موضوع در حوزه مدیریت بحران عنوان کرد و افزود: شهر تهران ۴ پروژه با جایکا ژاپن در زمینه شناسایی مخاطرات اجرایی اجرا کرده و قرار داد اجرایی سازی پروژه پنحم را در ماه گذشته با جایکا به امضا رساندیم.
وی اولین گام روشهای ارزیابی احتمال خطر (Risk Assessment) را شناسایی مخاطرات و اولویت بندی مخاطرات دانست و اظهار کرد: در ۲۰ سال گذشته اگر می خواستیم با کشور ژاپن در این زمینه مطالعاتی را اجرایی کنیم، شاید با این قدرت نمی توانستیم بگوییم که زلزله ریسک و مخاطره اول شهر تهران است از این رو باید دست به دست هم دهیم تا شناخت ما از این مخاطره بزرگ در تهران تکمیل شود.
سلیمی با اشاره به اقدامات انجام شده در این زمینه، خاطر نشان کرد: در این راستا سامانه تخمین خسارت را در شهر تهران راه اندازی کردیم که به صورت سناریو پایه به ما اعلام می کند که اگر زلزلهای بالاتر از ۷.۲ در تهران رخ دهد، چه اتفافاتی در شهر تهران رخ خواهد داد.
به گفته وی، بر اساس آخرین اطلاعات استخراجی از این سامانه نشان میدهد که در صورت بروز زلزلهای به بزرگای بیشتر از ۷.۲، حدود ۵۵ درصد GDP ایران تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
معاون پیشگیری و کاهش خطر سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران اولین اقدام اجرایی شده در سازمان پیشگیری و مدیریت بحران در این زمینه را تهیه نقشه پهنه بندی گسلهای شهر تهران عنوان کرد که از سال ۸۵ آغاز و تا سال ۸۸ تدقیق شده است و گفت: در نهایت این نقشهها در سال ۱۳۹۵ به تصویب شورای عالی معماری و شهرسازی رسید ولی این نقشه کافی نبود و از آنجایی که شناسایی گسلهای شهر تهران یک اقدام مستمر است از این رو مطالعات “دیرینه لرزه شناسی” شهر تهران را آغاز کردیم که به زودی نتایج آن ارائه خواهد شد.
سلیمی، با بیان اینکه تهیه این نقشه ها باید منجر به ضوابط ساخت در پهنه های گسلی شود، خاطر نشان کرد: بازگذاریهایی که در شهر تهران صورت می گیرد باید متناسب با مخاطرات باشد و بر این اساس کمیته ای تشکیل شد و ضوابط ساخت در پهنههای گسلی شهر تهران تهیه و در کمیته ای که استانداردهای ۲۸۰۰ را تدوین می کردند، مورد بررسی قرار گرفت و بخشی از خروجی این ضوابط در ویرایش استاندارد ۲۸۰۰ در نظر گرفته شد و در سال ۹۹ به عنوان دستور العمل ساخت و ساز در پهنه های گسلی به تصویب شورای عالی معماری و شهرسازی کشور رسید.
تهیه نقشه پهنه بندی زمین لغزش در تهران
وی اقدام دیگر این سازمان را پهنه بندی خطر زمین لغزش شهر تهران دانست و افزود: زمین لغزش به عنوان یک مخاطره مستقل است ضمن آنکه بر اساس بررسی ما بعد از رخداد زلزله در تهران به عنوان یک مخاطره ثانویه، رخ خواهد داد. در بررسی فتوژئولوژی که در شهر تهران انجام شد، تاریخچههای زمین لغزشهای شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت و بر اساس آن نقشههای خطر زمین لغزش شهر تهران در مقیاس یک پنجاه هزارم تهیه شد که این نقشهها به شهرداران مناطق ارسال شده است.
معاون پیشگیری و کاهش خطر سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران از تهیه موقعیت قنوات شهر تهران خبر داد و یادآور شد: در سال ۸۴، نقشه رقومی موقعیت قنوات شهر تهران تهیه شد و به تدریج با تفسیرهایی که در عکسهای هوایی در مقیاس یک ده هزار انجام شد، این نقشه ها تدقیق شد و این طرح همچنان ادامه دارد.
فرونشست مخاطره دیگر کلانشهر تهران
وی با بیان اینکه فرونشست زمین در حال تبدیل شدن به یکی از مخاطرات اصلی تهران است، اظهار کرد: این پدیده متاسفانه از جنوب غرب تهران آغاز شده و آنومالیهایی را از خود نشان داده است و این پدیده در حال ورود به سمت جنوب شرق و مرکز تهران و منطقه ۱۷ تهران است.
سلیمی خاطر نشان کرد: در این راستا در سال ۸۹ کارگروهی میان همه دستگاههای مرتبط با فرونشست تهران تشکیل و در آن یک برنامه ۲۸ بندی به امضاء اعضای این کارگروه رسیده و به هیات دولت ارسال شده ولی متاسفانه این برنامه در هیات دولت متوقف شده است.
وی ادامه داد: سازمان مدیریت پیشگیری به عنوان دبیر این کارگروه اقدام به تزریق آب به سفرههای زیر زمینی کرده است، ولی متاسفانه این برنامه چندین سال است که متوقف مانده است.
معاون پیشگیری و کاهش خطر سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران به پراکندگی ایستگاههای GPS در تهران اشاره کرد و افزود: یک ایستگاه در سازمان نقشه برداری کشور، ۶ ایستگاه از سوی سازمان فاوای شهرداری تهران راه اندازی شده بود و ۵ ایستگاه نیز از سوی سازمان مدیریت و پیشگیری خریداری و در شهر تهران نصب کردیم. با استفاده از این ایستگاهها به صورت میدانی حرکات پوسته زمین را پایش می کنیم. همچنین سامانه ای در اختیار این سازمان است که به صورت آنلاین و برخط حرکات پوسته زمین را پایش می کند.
وی اضافه کرد: ما بر اساس دادههای به دست آمده از این ایستگاهها، نقشههای پهنه بندی فرونشست زمین در تهران را تولید کردیم.
راه اندازی ایستگاههای شتابنگاری
سلیمی با اشاره به راه اندازی ۴ ایستگاه لرزه نگار برای سامانه هشدار سریع در ۱۲ سال قبل در تهران، گفت: این ایستگاهها از سوی جایکا ژاپن نصب شده است. در صورتی که زلزلهای در گسلهای “مشا” و گسل “ری” و در اطراف تهران رخ دهد، بر اساس اختلافی که میان موج P و S زلزله وجود دارد، میتوانیم در شهر تهران کمی زودتر متوجه شده و اطلاع رسانی شود.
به گفته وی، در دنیا دادههای این سامانههای هشدار سریع را اطلاع رسانی عمومی می کنند ولی در ایران از این داده برای اعلام هشدار به بهره داران اصلی مانند شرکت گاز، آتش نشانی و مترو استفاده می شود.
سلیمی اضافه کرد: در حال حاضر شرکت ملی گاز ۴۰ درصد از شبکه گاز تهران را به قطع کنندههای خودکار مجهز کرده است. علاوه بر آن منتظر تصویب راه اندازی حدود ۸۰ برج تخلیه گاز در شورای شهر هستیم تا قبل از وقوع زلزله گاز از شهر تهران تخلیه شود.
معاون پیشگیری و کاهش خطر سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران یادآور شد: علاوه بر ۴ ایستگاه شتابنگار، ۲۲ دستگاه دیگر را خریداری و نصب کردیم و هم اکنون ۲۶ ایستگاه هشدار سریع زلزله در شهر تهران راه اندازی شده است و با همکاری دانشگاه مشهد طرح ساخت سیستم سامانه یکپارچه آن را در دستور کار داریم.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه